Ce trebuie să știi când cumperi un teren?

Cumpărarea unui terenul poate fi o investiție excelentă și primul pas spre construirea casei de vis. Însă achiziționarea unui teren fără o cercetare amănunțită și fără due diligence poate transforma investiția într-una neprofitabilă sau poate da naștere unui șir lung de litigii. Iată ce trebuie să știi înainte de a cumpăra un teren. Care este […]

Raluca Chelaru, 8 aprilie 2024

diagram-arrow-down

Cumpărarea unui terenul poate fi o investiție excelentă și primul pas spre construirea casei de vis. Însă achiziționarea unui teren fără o cercetare amănunțită și fără due diligence poate transforma investiția într-una neprofitabilă sau poate da naștere unui șir lung de litigii. Iată ce trebuie să știi înainte de a cumpăra un teren.

Care este destinația terenului?

Primul lucru care trebuie verificat este dacă terenul pe care l-am găsit este potrivit destinației preconizate (teren arabil, teren forestier, teren construibil, spațiu verde etc.)

Terenul are carte funciară?

Apoi, trebuie verificat dacă dreptul de proprietate este înscris în cartea funciară și dacă este liber de sarcini (ipoteci, dezmembrăminte ale dreptului de proprietate constituite în favoarea unor terți, servituți legale etc.).

Există cauze de nulitate în istoricul titlului de proprietate?

Verificarea valabilității titlului de proprietate al vânzătorului și al autorilor săi este o etapă esențială înainte de luarea deciziei de a cumpăra sau nu un anumit teren.

Orice cauză de nulitate absolută sau relativă poate duce la anularea titlului tău de proprietate.

De asemenea, trebuie verificat dacă proprietarul actual al terenului a plătit în integralitate prețul de cumpărare de la autorul său.

Există litigii pendinte sau potențiale în legătură cu dreptul de proprietate asupra terenului?

Nu toate litigiile sunt notate în cartea funciare sau chiar pe rol la data cumpărării terenului. De aceea, o cercetare a instanțelor de judecată cu privire la eventuale litigii în care prorpietarul terenului este parte constituie o măsură de prevenție necesară.

O problemă particulară este existența, în cazul imobilelor naționalizate, a vreunei notificări de restituire sau de reconstituire a dreptului de proprietate asupra terenului, formulată de către fostul proprietar.

Terenul are acces la calea publică?

Dacă terenul este un lot înfundat (nu are acces la calea publică), va fi necesară constituirea unei servituți de trecere, ceea ce presupune acordul proprietarilor fondurilor învecinate sau necesitatea unui litigiu, precum și plata unei despăgubiri pentru constituirea servituții de trecere pe terenul unui terț.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citește în continuare