Ce face un avocat de litigii?

11-01-2021

Astfel cum sugerează și deumirea, un avocat de litigii reprezintă clienții, în principal în fața instanțelor de judecată instanțelor judecătorești, în scopul câștigării litigiului.

Din capul locului trebuie precizat că împărțirea între avocați de litigii și avocați de consultanță este una empirică, care ține de preferințele sau de experiența unui avocat într-un domeniu sau altul, neexistând, de fapt, o delimitare rigidă între activitatea de litgii și cea de consultanță a unui avocat. De cele mai multe ori, un avocat face atâtâ litigii, cât și consultanță.

Acestea fiind spuse, legea avocaturii prevede că activitatea avocatului se realizează, printre altele, prin:

  • asistență și reprezentare juridică în fața instanțelor judecătorești;
  • asistență și reprezentare juridică în fața organelor de urmărire penală;
  • asistență și reprezentare juridică în fața autorităților cu atribuții jurisdicționale;

Litigiile în fața instanțelor de judecată

Asistarea și reprezentarea clienților în fața instanțelor de judecată este principala activitatea a unui avocat de litigii și presupune, în esență, susținerea cauzei clientului, în condiții de contradictorialitate, în fața judecătorului.

Desigur, activitatea unui avocat de litigii este mult mai complexă decât doar prezența în instanță și implică, de cele mai multe ori, studierea documentelor clientului, cercetarea doctrinei și jurisprudenței pe tema litgiului, redactarea cererilor de instanță (cerere de chemare în judecată, întâmpinare, răspuns la întâmpinare, note scrise, concluzii scrise etc.).

Asistarea în fața organelor de urmărire penală

Litigiile în fața autorităților cu atribuții jurisdicționale


Citește în continuare